Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Mikrobiologie masa
Spurná, Ivona ; Ing.Dana Flodrová, Ph.D. (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Diplomová práce hodnotí mikrobiologickou kontaminaci masa a prostředí podniku Jatky Bučovice. Sleduje vybrané mikroorganismy a jejich zjištěné počty porovnány v závislosti na změně ročního období.
Vliv pohlaví králíků plemene velký světlý stříbřitý na jatečnou hodnotu
Sysel, Zdeněk
Literární část práce se zabývá evolucí králíka domácího, jeho rozšířením po světě a rozdělením řádu Zajíců. Dále je zde zmíněna aktuální situace tuzemské produkce králičího masa a charakteristika brojlerového králíka, který je hlavním produktem. V práci se rovněž píše o užitkových vlastnostech králíků, jatečné hodnotě a vlivech, které na jatečnou hodnotu působí. Je zde rozepsána charakteristika králičího masa, jeho chemické složení a význam. Závěr literární části pojednává o svalové soustavě, kosterním svalstvu a základní struktuře svalového vlákna. Experimentální část vyhodnocuje jatečnou hodnotu, zabývá se chemickým rozborem svaloviny králíka domácího a množstvím mastných kyselin obsažených v králičím mase. Zjištěné výsledky jsou porovnány mezi skupinami jedinců samčího a samičího pohlaví. Dle výsledků byla zjištěna vyšší jatečná výtěžnost o 5 % u jedinců samičího pohlaví (58 %) a jejich vyšší porážková hmotnost. Výzkum rovněž prokázal nižší množství intramuskulárního tuku a bílkovin obsažených v mase samců králíka. Vyšší obsah mastných kyselin palmitolejové, linolové a α-linolenové se vyskytuje ve svalovině samic, naopak mastné kyseliny myristová, palmitová a stearová jasně převažují u jedinců samčího pohlaví.
Vliv zbytků po zpracování technického konopí na senzorickou kvalitu kuřecího masa
Macek, Tomáš
Tato diplomová práce se zabývá vlivem konopných výlisků a konopné herby obsažených v krmných směsích brojlerů na senzorickou jakost kuřecího masa. Pokusným skupinám brojlerů ROSS 308 byla podávána krmná směs obsahující 1) 2,5 % konopných výlisků, 2) 2 % konopných výlisků + 0,5 % konopné herby a 3) 1 % konopné herby. Poslední skupinou byla kontrola, která konopné produkty neobsahovala. Po skončení experimentu bylo stanoveno množství sušiny, dusíkatých látek a tuku v prsní a stehenní svalovině a následně bylo provedeno senzorické hodnocení prsní a stehenní svaloviny. Z hlediska složení masa, nebyl prokázán mezi skupinami statisticky významný rozdíl (P > 0,05). Stejné statistické výsledky byly zjištěny i u senzorické analýzy, kdy u žádného deskriptoru nebyly prokázány statisticky významné rozdíly (P > 0,05). Lze tedy konstatovat, že přídavek konopných výlisků nebo konopné herby nezhoršoval podíl sušiny, dusíkatých látek a tuku nebo senzorickou jakost kuřecího masa.
Vliv huminových látek na vlastnosti masa brojlerových kuřat
Novák, Tomáš ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Díky velké oblibě kuřecího masa se chovatelé snaží o zlepšení výtěžnosti masa a jeho kvalitativních parametrů, což vede k aplikaci různých doplňků krmiva, mezi které mimo jiné patří i krmné přípravky na bázi huminových látek. Ty se využívají pro jejich příznivé účinky na imunitní systém, funkce metabolismu a adaptabilitu organismu zvířat. Literární rešerše shrnuje poznatky o chovu brojlerových kuřat a jejich výkrmu. Dále pojednává o složení masa a jeho vlastnostech. Poslední část obsahuje informace o huminových látkách a jejich vlivu na živý organismus a srovnává jednotlivé poznatky o aplikaci humátových přípravků ke krmné dávce zvířat. Praktická část této práce zkoumá vliv humátového přípravku Humafit na kvalitativní a kvantitativní parametry masa brojlerových kuřat. Sledovány byly dvě skupiny kuřat, pokusná a kontrolní, jejichž výkrm probíhal souběžně a za stejných podmínek, přičemž pokusné skupině byl podáván od 10. do 20. dne výkrmu Humafit v množství 200 ml/1000 l napájecí vody. Výzkum neprokázal statisticky významné rozdíly (p > 0,05) v hmotnosti jatečně upravených těl kuřat, stejně jako jejich jednotlivých částí. Statisticky průkazné nebyly ani rozdíly v obsahu bílkovin v prsní svalovině kuřat a hodnotě pH prsní a stehenní svaloviny. Celkový obsah hemových barviv byl v prsní svalovině kuřat z pokusné skupiny vyšší a tento rozdíl byl statisticky významný (p = 0,049). Vyšší vaznost vody vykazovala prsní svalovina kuřat z kontrolní skupiny, tento rozdíl byl ze statistického hlediska významný (p = 0,041). Toto zjištění koreluje s výsledky ze senzorické analýzy (|r| = 0,691), kde panelisté hodnotili maso kuřat z kontrolní skupiny jako šťavnatější. Mezi vědeckými studiemi panuje nejednotnost v názoru na vliv huminových látek na organismus zvířat. Jednoznačné zhodnocení vlivu huminových látek na jakost masa brojlerových kuřat tedy není možné, protože kvalitativní a kvantitativní parametry masa hospodářských zvířat závisí na celé řadě dalších intravitálních a vnějších faktorů, které mohou ovlivnit výsledky experimentu.
Mikrobiologie masa
Spurná, Ivona ; Ing.Dana Flodrová, Ph.D. (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Diplomová práce hodnotí mikrobiologickou kontaminaci masa a prostředí podniku Jatky Bučovice. Sleduje vybrané mikroorganismy a jejich zjištěné počty porovnány v závislosti na změně ročního období.
Systém hodnocení surovin pro masnou výrobu a optimalizace výběru dodavatele ve zpracovatelském podniku
BROŽOVÁ, Nikola
Diplomová práce zpracovává systém hodnocení použitelný u zpracovatelského podniku Maso-Uzeniny-Brož. Sleduje vybrané chemické, mikrobiologické, technologické a senzorické vlastnosti dodávaného masa různých dodavatelů a jeho složení. Dále posuzuje jejich vztah k ceně.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.